Nieuwbouw

Irma Boom Office – Eenwerk

Project details
  • Locatie
    Koninginneweg 176
    Amsterdam
  • Opdrachtgever
    Irma Boom
  • Architect
    Barend Koolhaas
  • Projectomvang
    ca. 250 m2
  • Totale aanneemsom
    -
  • Opleverdatum
    2018

Nederlandse neo-renaissance baksteen huizen, staat een bijzonder stuk nieuwbouw naar een heel modern ontwerp van Barende Koolhaas.

Gemaakt van glas, staal en basalt, contrasteert het gebouw op een subtiele manier met de buren. Gebouwd op het fundament van een voormalige garage is het gebouw EENWERK, een kunstruimte die per keer werk tentoonstelt en het kantoor waar ontwerpster Irma Boom werkt en de bibliotheek waar zij haar boekenverzameling heeft.

Bouwfase

De wanden van polycarbonaat geven de ruimte een lichtheid

De galerie telt 3 verdiepingen waarbij de begane grond wordt gebruikt als garage en de eerste en tweede verdieping als expositieruimte. De bovenste verdieping is uitgevoerd met een complete lichtkap voor de gewenste lichtinval. Deze ruimte kan zelfs gebruikt worden als kas.

Het contrast tussen het oude en het nieuwe gebouw is vanaf buiten duidelijk te zien. Aan de binnenkant vervaagt dit echter door de opeenvolging van ruimtes en de verschillend vormgegeven verbindingen.

Aan de voorkant is een kleine stoeptuin ontworpen door Piet Oudolf. Na een stap door deze tuin kom je het gebouw binnen door een zwarte deur in een basalt gevel, waarna je direct geconfronteerd wordt met twee verschillende doorzichten. Het eerste doorzicht is direct naar een parkachtige setting achter het gebouw. Dit doorzicht gaat door een 4.5 m hoge, met glas omsloten ruimte, die afwisselend een garage, een kunstruimte, een performance ruimte of een plek voor een receptie is. Een vouwdeur, die over de volledige breedte te openen is maakt het mogelijk om deze ruimte uit te breiden naar de tuin buiten. Het tweede doorzicht is een diagonale route die leidt naar het kantoor van Irma Boom en naar een trap gemaakt van dikke aluminium platen. Deze trap gaat naar de bibliotheek.

Met zijn grote ramen aan de voor- en achterkant, maakt de transparantie van de galerie dat niet alleen de kunst maar ook de context ten toon gesteld wordt. Van buitenaf kijk je dwars door het gebouw heen en krijg je een voorproefje van hetgeen binnen te zien is. Betonnen trappen verbinden de galerie met de verdiepingen boven en beneden. Deze trappen liggen direct achter de voorgevel en maken een ononderbroken route met een opeenvolging van dynamische doorzichten, zowel binnen in het gebouw als naar buiten. De combinatie van trappen in het oude en het nieuwe gebouw maken het mogelijk om in een lus door EENWERK en IBO te bewegen.

De ruimte boven de galerie is een kas die gebruikt kan worden om planten en groente te verbouwen, maar ook om kunst ten toon te stellen of te maken. Polycarbonaat wanden geven de ruimte een lichtheid die contrasteert met de baksteen wanden van de aangrenzende gebouwen. Aan de voorkant zijn schuifdeuren die toegang geven tot een balkon met uitzicht over de straat. Aan de achterzijde is een takel aan een draaiende arm die het mogelijk maakt om zware objecten omhoog te takelen.

Vestigingsadres
Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons