Nieuws

Samen bouwen aan een duurzame wereld


Publicatiedatum:
November 2023

Sinds de oprichting van BIK bouw in 2015 hebben wij met onze lerende organisatie al veel bereikt maar wij blijven streven naar het ultieme doel; circulair bouwen en zowel CO2 als energie neutraal zijn. Dit doel is geen werkwijze maar een manier van denken. Samen bouwen aan een duurzame wereld, waarin mens, milieu en economie in evenwicht zijn in een gezonde samenleving.

"Samen bouwen aan een duurzame wereld, waarin mens, milieu en economie in evenwicht zijn in een gezonde samenleving."

Wij zijn gedreven om op een maatschappelijk verantwoorde manier hoogwaardige en bijzondere bouwprojecten op het gebied van renovatie, transformatie, onderhoud en nieuwbouw te realiseren en zo ook bij te dragen aan een gezonde samenleving.

Zo is één van onze eerste projecten de vooruitstrevende en gewaagde bouw van poppodium Annabel geweest. Van een nieuw te bouwen robuuste buitenbar tot het renoveren van het café en bouwen van een poppodium met de nieuwste innovaties en technieken. Dit soort projecten is alleen mogelijk met een optimale samenwerking met partijen die hun verantwoordelijkheid nemen, meedenken én alles op alles zetten om met elkaar de doelen en deadlines te behalen. Dankzij een intensieve samenwerking met alle stakeholders, zoals gemeente, opdrachtgever, architect, constructeur en ketenpartners, is het dan ook gelukt om binnen het budget te blijven én de doelstellingen te behalen. Een ervaring die we meenemen in ieder nieuw project.

Wolphaertstraat - Rotterdam
Annabel - Rotterdam

Circulaire Ambitie

Wij streven naar circulair bouwen, met als doel de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. In nauwe samenwerking met Woonstad Rotterdam en bewonersvereniging W1555 hebben we een omvangrijke renovatie in de Wolphaertstraat gerealiseerd, waarbij duurzaamheid centraal staat.

Met een uitgesproken circulaire ambitie maken we uitgebreid gebruik van circulaire materialen. Het kiezen voor circulair bouwen vraagt om aanpassingsvermogen van alle betrokken partijen. Aangezien er vaak al een ontwerp bestaat, vergt het gebruik van circulaire materialen extra inspanning en afstemming. Dit, in combinatie met de planning - wanneer is het materiaal beschikbaar en wanneer kunnen we het toepassen - vergt nauwkeurige coördinatie, waarbij een goede samenwerking cruciaal is.

Dit project vormt een prachtig vervolg op onze visie om onze bouwprocessen en projecten zo circulair mogelijk uit te voeren, voortbouwend op het succes van ons Bluecity 010-project, voorheen het zwembad Tropicana. In lijn met onze overtuiging van niet alleen denken, maar ook doen, is de renovatie van de Wolphaertstraat een uitdagende stap geweest om circulair bouwen naar een hoger niveau te tillen.

BlueCity - Rotterdam
Hulstkamp - Rotterdam

Efficiënte en schone bouwlogistiek

Niet alleen de keuze in bouwmaterialen draagt bij aan duurzaam bouwen. In het bouwproces is er ook nog genoeg winst te behalen. Met het oog op de vele binnenstedelijke projecten die wij uitvoeren, is het noodzakelijk om nu tijd te investeren in een efficiënte en schone bouwlogistiek. Steden als Rotterdam werken toe naar een Zero Emissie Zone voor stadslogistiek (ZES-zone). Door middel van een bouwhub aan de rand van de stad kunnen we het aantal vervoersbewegingen naar de bouwplaats aanzienlijk verminderen. Door slimme combinaties te maken, zal het aantal ritten flink afnemen. Pas naar de bouwplaats rijden als de – het liefst elektrische – wagen vol is en een retourvracht mee terug nemen naar de hub, bijvoorbeeld met bouwafval.

Naast ritbesparing maken we gebruik van elektrische bouwkranen en werken we met prefab materialen. De voorgefabriceerde elementen komen just in time (JIT) aan op de bouwplaats, zodat ze direct verwerkt worden en geen ruimte in beslag nemen. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden om met elkaar te bouwen aan een gezonde samenleving.

Dowloads: referenties

Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht 
0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg ons