Nieuwbouw

Havenlofts

Project details
 • Locatie
  Nassauhaven
  Rotterdam
 • Opdrachtgever
  Team Havenlofts
 • Architect
  Public Domain Architects
 • Projectkenmerken
  drijvend wonen
  duurzaam
 • Projectomvang
  17 havenlofts
 • Totale aanneemsom
  € 6.500.000,-
 • Opleverdatum
  2022

De eerste (kleinschalige) drijvende straat van Rotterdam!

De woningen zijn eerst op een productielocatie in Rotterdam compleet prefab gerealiseerd, vervolgens over het water versleept naar de Nassauhaven en daar ten slotte te water gelaten.


De Havenlofts bundelen duurzaamheid en woonkwaliteit. Elke Havenloft is gebouwd met milieu- en mensvriendelijke materialen. Zo heeft elke woning een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, wekt zelf warmte op via een biomassa-warmte-installatie en is ook voorzien van pv-panelen.

  Bouwfase

  Bouwen op locatie is lastig met een drijvende woning

  De woningen zijn vrijwel volledig gebouwd op de voormalige scheepswerf van “Verolme” in Rotterdam-IJsselmonde. Door de woningen op de werfkade prefab te realiseren is de overlast voor de omwonenden in de Nassauhaven zeer beperkt gebleven.

  De woningen zijn met geprefabriceerde bouwdelen opgebouwd. Deze zelfdragende gevelpanelen zijn 120 centimeter breed en opgebouwd uit een sandwich van 14 centimeter PU-isolatie, aan beide kanten afgewerkt met osbplaat. De casco geveldelen zijn met een staalskelet op het drijflichaam geplaatst. Aan de buitenkant zijn de Havenlofts afgewerkt met een waterwerende kunststoffolie en yellow cedar, een onderhoudsvrije houtsoort die niet hoeft te worden gecoat.

  Transport

  Van bouwplaats naar waterkavel

  De verschepingsdagen zijn een bijzondere mijlpaal voor het project. Per twee zijn de woningen op het kraanschip de “Missing Link” gehesen om vervolgens over de Nieuwe Maas af te varen naar de Nassauhaven. Voor de Nassaubrug zijn de woningen, voor de allereerste keer, te water gelaten en met sleepboten naar hun uiteindelijke waterkavel gebracht.

  De Havenlofts zijn per twee geschakeld en delen een loopbrug naar een entreeplatform. De betonnen pontons zijn aan elkaar verklonken, wat de stabiliteit verhoogd. De woning moet niet alleen stabiel liggen, zonder deining, maar ook in hoogte meebewegen met de getijden. De Nassauhaven heeft namelijk een getij-verval van één tot anderhalve meter. De Havenlofts zijn aan de kade gekoppeld aan stalen meerpalen, overigens de enige bevestiging, waar de woningen op en neer langs glijden.

  Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht 
  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Volg ons