Transformatie & Nieuwbouw

Huis van Bewaring

Het Huis van Bewaring is een bijzonder project waar verbouw en nieuwbouw samen komen.

Bij een deel van het Huis van Bewaring zijn de gevel, fundering en de verdiepingsvloeren zoveel mogelijk gehandhaafd en getransformeerd in 7 appartementen. Het andere deel is gesloopt om vervolgens 24 appartementen te realiseren middels nieuwbouw. De oude gevangenis is een beschermd stadsgezicht en de uitdaging zit in het bouwen tussen 2 bestaande belendingen en het aansluiten op het stuk bestaand gebouw.

Huis van Bewaring is een deelfase van het masterplan Tuin van Noord.

Project details
  • Locatie
    Noordsingel 115-117
    Rotterdam
  • Opdrachtgever
    Tuin van Noord -
    een ontwikkeling van HD Groep
  • Architect
    WDJArchitecten
  • Projectkenmerken
    oude gevangenis
    binnenstedelijk
  • Projectomvang
    31 (koop)appartementen
  • Totale aanneemsom
    € 5.100.000,-
  • Opleverdatum
    2020
    Bouwfase

    Stoere circulaire houten lamellen die nauw aansluiten bij de strenge gevelindeling

    Huis van Bewaring is deelproject Fase 2 in het project Tuin van Noord. De gevel, fundering en de verdiepingsvloeren van dit gedeelte blijven zoveel mogelijk gehandhaafd waardoor de historische uitstraling in tact blijft.

    De architect heeft met zijn ontwerp voor de nieuwbouwappartementen aansluiting gezocht met het ‘oude gedeelte’. De gevel is dan ook voorzien van stoere circulair houten lamellen en sluit in ritmiek van gevelopeningen nauw aan bij de strenge gevelindeling van de be­staande gebouwen. De gevel, fundering en de verdiepingsvloeren van dit gedeelte zijn zoveel mogelijk gehandhaafd waardoor de historische uitstraling in tact is gebleven.

    Met behoud van alle cultuurhistorische waarde is hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd. De meeste gebouwdelen zijn gebleven en hebben nu een nieuwe bestemming. Denk aan koopwoningen, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimtes en tal van andere maatschappelijke functies. Een aantal niet oorspronkelijke delen van het complex is gesloopt voor de buurttuin.

    Nog even de geschiedenis: Het Huis van Bewaring (gebouwd rond 1900) werd opgezet als zelfstandige instelling. De hoofdbouw hiervan werd gevormd door een vier bouwlagen tellende vleugel. Binnendoor was het Huis van Bewaring verbonden met de arrondissementsrechtbank, zodat gevangenen zonder problemen heen en weer konden worden gebracht.

    Vestigingsadres
    Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Volg ons