Nieuws

Tuin van Noord 2e plaats publieksprijs


Publicatiedatum:
12 juli 2021

Woensdag 16 juni was het zover. De bekendmaking van de winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2021. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in de Kunsthal in Rotterdam en ook nog in de Rotterdam Architectuurmaand! Twee prijsuitreikingen hebben er plaatsgevonden: éen van de vakjury en één van het publiek. In de top 3 stonden Little C, Tuin van Noord en Theater Zuidplein, die respectievelijk de eerste, tweede en derde publieksprijs wonnen. Little C won ook de vakjuryprijs.

In 2019 zijn wij gestart met de transformatie en deels nieuwbouw van de monumentaal negentiende eeuwse Noordsingelgevangenis, die nu de verzamelnaam Tuin van Noord draagt. In Tuin van Noord heeft BIK bouw, de Kapel, Hofvrouw en Huis van Bewaring gerealiseerd.

Hofvrouw, die vroeger de vrouwenvleugel van de gevangenis was, is transformeerd naar 23 eengezinswoningen. Elk gebouw heeft zijn specifieke gevangenis-bouwstijl behouden, maar door diverse doorbraken zijn er unieke woningen ontstaan, bijvoorbeeld door in de dikke buitengevels hoge doorbraken te maken over 2 bouwlagen met robuuste stalen portalen. De zolderruimtes zijn vergroot met dakkapellen en dakramen. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming aangevuld met radiatoren, hoge plafonds, luxe keukens en badkamers.

De voormalige kapel van de Noordsingelgevangenis is getransformeerd naar 8 grondgebonden woningen. In de dikke buitengevels zijn grote doorbraken gemaakt met nieuwe robuuste stalen portalen die als toegang van de betreffende woning dienen. De fundering is hersteld waarna er een compleet stalen skelet met staalplaatbetonvloeren is geplaatst. Op de bovenste verdieping is de bestaande houten kapconstructie in het zicht gebleven in combinatie met schitterende badkamerdetails welke in samenspraak met de kopers zijn bedacht.

"Als de oude gevangenis zo mooi is, wil ik er ook wel zitten."
– een stemmer

Het Huis van Bewaring is een bijzonder project waar verbouw en nieuwbouw samen komen. Bij een deel van het Huis van Bewaring zijn de gevel, fundering en de verdiepingsvloeren zoveel mogelijk gehandhaafd en getransformeerd in 7 appartementen. Het andere deel is gesloopt om vervolgens 24 appartementen te realiseren middels nieuwbouw. De oude gevangenis is een beschermd stadsgezicht en de uitdaging zat in het bouwen tussen 2 bestaande belendingen en het aansluiten op het stuk bestaand gebouw.

De transformatie van dit gevangeniscomplex heeft bijzondere woningen opgeleverd en de open, groene inrichting van het terrein biedt de bewoners een fijne woonomgevingen functioneert voor omwonenden als een buurttuin.

Uit de vele motivaties tijdens het stemmen blijkt een grote waardering voor het bewaren van de historie. Zo schrijft een stemmer met wat gevoel voor humor: "Als de oude gevangenis zo mooi is, wil ik er ook wel zitten."

Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons